Adresseavisen 5. des side 37 666 ord
Forfatter: KARI HOVDE
Bokekstra
© Adresseavisen
Et møte med skuespiller Kåre Conradi på 90-tallet var inspirasjonskilde til trondhjemmer Nina E. Grøntvedt nye ungdomsroman.
- Men karakteren Ingvar Lykke i boka er absolutt ikke lik virkelighetens Kåre Conradi. Conradi var jo bare snill og grei, ler Nina Elisabeth Grøntvedt (37).
Forfatteren og illustratøren fra Sverresborg er kjent for barnebokserien om Oda, men er nå aktuell med sin første ungdomsroman, « Rumpa til Ingvar Lykke». Denne gangen handler det om 15-åringen Pauline som drømmer om å bli filmregissør i Hollywood, som er et bittert skilsmissebarn og som blir forelska i skuespiller Ingvar Lykke.
Zoomet inn rumpa Nina innrømmer at denne historien ikke akkurat kom rekende på ei fjøl. - Jeg har skrevet Odabøker siden 2008, og jeg har derfor hatt Oda-tanker i hodet mitt i en årrekke. Da jeg skulle skrive fram en helt annen person og et annet univers, ble det plutselig veldig vanskelig. Men det løsnet da Nina kom på en historie fra sin egen tid på videregående skole, Adolf Øien. Kåre Conradi hadde et engasjement ved Trøndelag Teater, og Ninas lærer inviterte skuespilleren til skolen for å ha drama med klassen i noen norsktimer. Nina turte ikke å spille skuespill, men tilbød seg i stedet å filme undervisningen. - Etterpå viste jeg filmen for både klassen og Conradi, og da så alle at jeg hadde zoomet inn på rumpa hans. Forlagsredaktøren mente historien var et fint utgangspunkt for romanen, ler Nina. Sverresborg I likhet med det forfatteren selv har gjort, går hovedpersonen Pauline (15) i « Rumpa til Ingvar Lykke» på Sverresborg ungdomsskole.
- Pauline er en vanlig tenåring som synes hun er mye mer moden enn sine jevnaldrende. En dag kommer Ingvar Lykke (25) til skolen, han er skuespiller ved Trøndelag Teater og skal være dramalærer for klassen i en periode. Pauline blir forelsket med et brak og tilbyr seg å filme undervisningen. Hun gjør selvsagt alt for at Ingvar skal bli forelsket i henne. Skilsmissebarn Ninas stemor har også lest boka og fikk litt vondt i magen av å lese om en 15åring som er forelsket i en 25-åring. - Hun var spent på hvor langt jeg ville la det gå. Men ungdom tolker verden annerledes, tenåringer kan jo være avstandsforelsket i Justin Bieber som er 22 år. Samtidig som Pauline basker med brennhete følelser, må hun takle livet som skilsmissebarn. Hun «hater» mora som fant seg en annen mann og forlot henne, broren og faren. Pauline mener hun er en selvopptatt person som bare er opptatt av trening, utseende og jobben. - Ligger det noe samfunnskritikk i dette. Er dagens foreldre mest opptatt av seg selv og sitt? - Nei, dette er ikke noen kritikk av skilte. For det viser seg at mamma ikke er så verst likevel, og Pauline ser at en skilsmisse har flere sider. Man velger ikke å forlate den andre for å være slem, og foreldre kan ikke fortsette å være gift bare av hensyn til barna. Det blir ingen lykkelige av. Ikke tøysko Nina har hatt suksess med Oda-serien, og mange skoleelever landet rundt har hatt forfatterbesøk av trondhjemmeren. Men det kan være utfordrende å skrive seg inn i en annen generasjons hode. - Den altoppslukende forelskelsen kunne jeg leve meg inn i ved å tenke tilbake til min egen ungdomstid, men dagens unge har et annet språk og andre referanser. For å unngå at jeg bommet helt, leste jeg manus høyt for tiendeklassingen Camilla. Hun mener jeg leverer, men stusset bare over én ting: Man sier ikke «tøysko» i 2016. Så det måtte bli joggesko i stedet. Reiseliv SPANIA Torrevieja Bli med på vår VISNINGSREISE 10. des. Vi selger nye og brukte boliger med fantastisk utsikt og sentralt. Prisene er på vei oppover, så tiden er NÅ. Be om info: tlf. 908 31 722 Costa Blanca Solhus Norge as
Bildetekst:
- Mor og sønn: - Barn og unge blir veldig nysgjerrige på boka når de ser omslaget som viser rumpa til en jeanskledd mann. Sønnen min Brage (2 1 2) mener bestemt det er rumpa til pappa, ler Nina.
© Adresseavisen